Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Bükkszentmárton | Szent Márton-templom

Szent Márton-templom

Bükkszentmárton

Elérhetőség

HEVES MEGYE
3346 Bükkszentmárton, II. Rákóczi Ferenc út 60.

 

Galéria

Bükkszentmárton település a 14. század elején még Felbél néven szerepelt, hiszen a Bél nemzetség birtokterületéhez tartozott. Később a Szent Márton tiszteletére épült templomáról Bélszentmártonnak keresztelték át a falut. A templom a 12. században épült, amit 1554-ben a törökök elpusztítottak, csak 1736-ban építette újjá Baranyai István, a környéken élő remete, az általa összekéregetett pénzen, a középkori kövek, és a bélapátfalvai ciszterci monostor köveinek felhasználásával. Azóta többször is felújították. Jelenleg a templombelső nem látogatható.

A bélapátfalvai országútról is látható a négyszáz lelkes falun kívül, a dombtetőn álló kis kőtemplom. Tizennégy méter hosszú hajójának keleti oldalához kétméteres oldalhosszúságú, a tízszög felével záródó, szabálytalan szentély kapcsolódik. Sarkai támpillér nélküliek, ám a nyugati oromfal két szegletét jókora harántpillérek támasztják. A déli oldal sima faltükrében két tölcsérablak, fölöttük faragott koronapárkány bizonyítja a templom eredeti, XII. századi keletkezését. A 22, másodlagosan sorba illesztett kváderkőbe egyforma, lépcsős szegélyű félköríveket mélyített a kőfaragó, a fríz egy darabja az északi falhálóban látható.

A két ablak között egy különös, nagyméretű kőlap vonja magára figyelmünket, rajta kétarasznyi szabályos lyukkal. A támpilléres nyugati fal tengelyében nyílik az egyenes szemöldökű, kőkeretes kapu, fölötte faragott ereszpárkánnyal. A padlás szintjén is tölcsérbélletű ablak látható; az oromzat fölött kis ácsolt huszártorony ül. A török időkben elnéptelenedett falu templomát 1736-ban a bélapátfalvai ciszterci monostor köveinek felhasználásával építtette újjá az általa összekéregetett pénzen Baranyai István remete 1734-ben. Ekkor készült északi sekrestyéje, bádogsisakos fatornyocskája és barokk berendezése is.

 

Forrás: mno.hu (Ludwig Emil);
Magyarország Műemlékjegyzéke Heves Megye. Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Budapest, 2005.

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021