Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Berzék | Református templom

Református templom

Berzék

Elérhetőség

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE
3575 Berzék, Petőfi Sándor u. 6.

 

Galéria

Berzék Észak-Magyarország területén Borsod-Abaúj-Zemplén megye Miskolci Járásában található. Földrajzilag a Harangodi síkság legdélebbi települése és a Hernád folyó partján helyezkedik el a Miskolc-Tiszaújváros ipari tengely mentén, mindkét várostól 18-18 km távolságra. A 3607-es út összeköttetést biztosít északon a 37-es, délen a 35-ös főúttal. A Hernád mellett épült települést 1219-ben a Váradi Regestrumban találjuk először fölemlítve Bezegu néven. Az 1241-es muhi csata idején tatár hordák állomásoztak itt, majd az 1585-ös összeírás már a törökök behódolt falvai között sorolja fel a pusztító csapatok által romba döntött települést.

A településnek 1332-ben már temploma volt. 14. századi, gótikus eredetű, keletelt épület, sőbbi átalakításokkal. Hajója téglalap alaprajzú, szentélye a nyolcszög három oldalával záródik. Bádogfedésű teteje kontyolt, déli bejárata elé a múlt században előtér épült. Belseje dísztelen, meszelt, vakolt sík mennyezetes. A szentély elszedett gótikus diadalívvel csatlakozik a hajóhoz. A szentélyen két, a hajón egy csúcsíves, gótikus eredetű ablak nyílik. Berendezése 19. századi, a szentélyben lévő fakarzat és a koronás szószék egyszerűen díszített. A 18. századi eredetű, különálló fa harangtorony a templom délnyugati sarka előtt áll. A torony alsó szintje függőleges deszkaborítású, a harangszint alatti szoknya és a gúlatető zsindelyfedésű. 1883-ban javították. A torony a népi építészet alkotása. Az 50 kg-os (47 cm) harang felirata. „1815.”

 

Forrás:
Berzék település hivatalos weboldala (2023. február 25.)
Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 1. Miskolc és környéke (Miskolc, 1992)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021