Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Apagy | Református templom

Református templom

Apagy

Elérhetőség

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG VÁRMEGYE
4553 Apagy, Kossuth Lajos út 114.
Telefon: 30/846-6518
06 42/248-129
e-mail: apagy@reformatus.hu

 

Galéria

Apagy település a XIII. században keletkezett. Lakóinak száma kb. 110 fő lehetett. Első említése Opag néven található. A XIV. századtól már jelentős központi fekvésű hely volt, lakóinak fő foglalkozása ebben az időben a földművelés. Fontos szerepet töltött be Apagy a megyei közigazgatásban is, mivel gyakran tartották itt a megyegyűléseket. Itt hoztak döntést többek között a megyeszékhely kiválasztásáról. Az eredetileg egyutcás, szalagtelkes község a XVIII. század elején népesült be. 1848-ban a Szabadságharc toborzási időszakában egy önkéntes nemzetőri zászlóalj felállítását határozták el. A hagyomány szerint 1848-ban amikor a Magyar Királyi Koronát menekítették az akkori Fényes-féle kastélyban helyezték el Apagyon. A szabadságharcban résztvevő hősök részére 1994-ben állított emléket Apagy Község Önkormányzata. A századforduló utáni első jelentős esemény a Nyíregyháza-Vásárosnamény vasútvonal megépítése volt, mellyel Apagy a térség központjává vált.

Műemlék-jellegű épülete a település központjában található 360 fő befogadására alkalmas református templom. A régi templom a Papszigetben, a középkorban épült. A XVI. században, a reformáció korában valószínű, hogy az apagyi egyház lett a környéken először reformátussá, ezt bizonyítja az 1569-ből a református lelkész tollából ránk maradt feljegyzés. A régi templomot 1770-76 között toldották ki kelet felé, majd 1809-ben ezt jelentették: “van temploma, mely régi épület és most szándékozik az ekklésia romladozásaiból felépíteni “ Van még jó állapotban fából készült torony, melyben vagyon kisharang az ekklésia közönséges költségével öntetve.

1838-ban felújítási munkákat végeztek a haranglábon, az azon dolgozók neveit is megörökítették akkor. A következő esztendőben villámcsapás tönkretette a haranglábat, ezért elhatározták a kőtorony építését, és megkezdték hozzá a bodrogkeresztúri kő szállítását. 1840-44 között lett kész a nyugati homlokzat előtti torony, melyet Koska István kőműves Szepes vármegyei, olaszi lakos tervezett. 1865-ben készült a négy fiatornyos díszes toronysisakja. Mai formáját 1952-ben nyerte el. A belső berendezés eklektikus stílusban készült 1911-ben. A szószék Oprics József iparművész alkotása. A korona neo-eklektikus és egyedülálló a maga nemében. A templom 410 kg-os harangját a budapesti Harangművek készítette 1922-ben, a 150 kg-osat Szlezák László 1922-ben Budapesten.

 

Forrás:
Apagy település hivatalos weboldala (Hozzáférés: 2023. június 3.)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021