Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

A pálos rend építészeti emlékei

Pálosok öröksége

A pálos rend építészeti emlékei

A weboldalon külön helyet szántam a pálos rend épített emlékeinek bemutatására. Az oldalon böngészve a pálosok összes középkori és újkori monostorát, templomát, a pálos rend építészetének különlegességeit és sajátosságait is megismerheted. A cikkek és a rendtörténeti áttekintő betekintést nyújt a középkori pálosok életébe, hétköznapjaiba. Ha érdekel Magyarország történelme, a középkori építészet és élet, a gótika, a pálos rend története és múltja, akkor mindenképp böngészd ezt az oldalt. Magyarország pálos építészeti emlékeit a települések neve mellett találod, amelyek ABC sorrendben jelennek meg a listában. Az adatlapok tartalmazzák az elérhetőséget, leírást, térképet és képeket is. 

A pálos rend 13. századi megalapítása után sorra épültek a kisebb remetekolostorok Magyarországon és külföldön is. A 14. és a 15. század a pálosok életében a megerősödés és virágzás kora, ebben az időben, hazánkban már 64, míg Erdélyben 3, Szlavóniában, Dalmáciában és Isztriában 8 kolostoruk volt. Később Lengyelországban, Németországban, az USA-ban, Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában, Horvátországban, Ukrajnában, Dél-Afrikában, Belgiumban, Fehéroroszországban, Csehországban és Kamerunban is létesültek pálos rendházak. Gyöngyösi Gergely, a rend történetírója a mohácsi vészig terjedő időszakban kb. 100 kolostort említ, a török kiűzése után ebből mindössze már csak 12 kolostora működött a pálos rendnek a középkori Magyarországon. Jelenleg csupán néhány templom áll még hazánkban középkori alapokon, a hajdani pálos rendházak romokban hevernek, vagy épp a földdel váltak egyenlővé.

A pálos rend építészetének legnagyobb kutatója kétségkívül Guzsik Tamás volt, aki 1979-től tizenöt publikációt adott ki a pálosokkal kapcsolatban. Valószínű élete utolsó hónapjaiban állította össze a pálos rend építészetének értékelését és összefoglalását, A pálos rend építészete a középkori Magyarországon című könyvet, amely több évtizedes kutatómunka eredménye. Guzsik jelentős munkája, a fennmaradt középkori oklevelek, Gyöngyösi Gergely 1520 körül született rendtörténeti írása, valamint 19. századi kutatók, így Ádám Iván és Rómer Flóris munkássága lévén megannyi információval rendelkezünk manapság, hogy majdnem teljes képet kapjunk a rend történetére, történelemben való jelentőségére, építészetük sajátosságaira vonatkozóan. Ehhez járulnak hozzá a kor szakemberei, történészek, régészek, akik a legújabb kutatásokkal cáfolják vagy bizonyítják a középkorból fennmaradt források hiteles voltát.

 

A weboldalon azért szántam külön oldalt a pálos rend építészeti emlékeinek bemutatására, hogy ezeket a hiteles információkat az érdeklődők elé tárjam. A pálos rend építészetének különlegességeit és sajátosságait, a pálosok életéből vett érdekes eseményekkel egyetemben megismertessem azokkal, akiket érdekel Magyarország történelme, a középkori építészet és élet, a gótika, a pálos rend története és múltja. Annak érdekében, hogy a jelen kor embere viszonylag teljes képet kapjon arról, mi is történt egykor egy-egy pálos rendház falai között, kik fordultak meg termeiben, és milyen jelentőséggel bírt egy-egy esemény az adott korban, a pálosok múltjának minden darabja fontos összetevő. Így a régészeti feltárások, kutatások eredményeinek közlése is fontos szerepet kapott a weboldalon, hiszen nélkülözhetetlen információkat tesznek hozzá a rendtörténet és a magyar történelem folyamatos pontosításához.

Az adatbázis mellett megannyi plusz információval bővül a tartalom. Az érdekességek menüpont alatt a legfrissebb feltárásokról, valamint a témában aktuális eseményekről kaphatsz tájékoztatást, valamint a pálosok hagyatékáról, régi pálos kolostorokról és kolostoralapítókról is olvashatsz érdekes cikkeket. A tartalom feltöltése folyamatos. A felsorolások és bejegyzések olyan pálos templomokra is kiterjednek, amelyek ma már nem láthatók, mert elpusztultak, és semmi nem maradt belőlük, csupán az oklevelek, régi iratok tanúskodnak létezésükről. Az adatbázis Magyarország összes pálosok által épített vagy más rendektől átvett, és használt templomát is bemutatják. 

Rövid rendtörténet
A rend megalakulásától napjainkig nyomon követheted milyen eseményeknek köszönhető a rend fennmaradása...
Pálos építészet és kutatók
A pálosok építészeti sajátosságai és a rend örökségének kutatói, akik nélkül ma nem tudnánk annyit a rend építészetéről
Pálos kolostorok
Ezen az oldalon találod meg Magyarország összes pálos kolostorát a települések neve mellett. A lap alján térkép is található
Cikkek, érdekességek
Érdekességek, avagy mit adtak nekünk a pálosok…? Nos, elég sok mindent, így ezen menüpont alatt rengeteg érdekességet olvashatsz

Pálos kolostorok Magyarországon

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021