Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Zalavár | Récéskúti bazilika romja

Récéskúti bazilika romja

Zalavár

Elérhetőség

ZALA MEGYE
8392 Zalavár, Külterület
GPS: 46.66683261423876, 17.141173372200033
A terület szabadon látogatható

 

Galéria

A 9. század közepe után épült háromhajós templom keleti vége három beírt félköríves szentéllyel, nyugati vége karzattal és lépcsőtoronnyal tagolt. A 9. század végén, esetleg a 10. században megújítják, ennek emlékei a templom körül, és részben azon belül emelt faoszlopok gödrei. Az Árpád-korban egyházi használata feltételezhető, a 14. században azonban már biztosan romos. A 14-15. század fordulóján a maradványokon erődített udvarház épül. Nyugati tornyát és az alápincézett keleti lakószárnyat nyitott udvar köti össze. Az épületegyüttest a hozzá tartozó kúttal együtt palánk övezi. Az erősség (fortalitium) 1442-ben a Rozgonyi családé, a 15. század végén a zalavári apátság kezén van, a 16. században már lakatlan.

Zalavár külterületén, a Zalavár–Zalaszabar közti útról megközelíthető Récéskút nevű szigeten háromhajós, pilléres bazilika alapfalai, nyugaton előcsarnokkal, a pilléreknek megfelelő támpillérekkel. A szentélyek belül félkörívesen, kívül egyenesen záródnak. Délnyugati sarkában torony állt. A 9. században itt álló templom helyén a 11. században emelték a bazilikát. A 16. században erődítették a romokat, a török időben elpusztult.
 
 

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021