Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Zádor | Református templom

Református templom

Zádor

Elérhetőség

BARANYA MEGYE

7976 Zádor, Hajnal u. 42.

 

Galéria

Zádort 1332-ben említette először oklevél, Zadur néven. Ekkor a szigetvári főesperességhez tartozott. 1460 körül cseh husziták telepedtek meg a faluban. Zádor a török időkben sem néptelenedett el, mindvégig lakott maradt. Akkori birtokosai, a Sáfrán és Csire családok a falu templomát is megmentették, köveit nem építették be a szigetvári vár falaiba, mint a környező falvakban tették. A régi templom érdekessége, hogy az úrasztala alatt pincerendszer bejárata bújik meg, amelyből alagút vezet. A 16. század végén Zádor János birtoka volt. A 18. században a Batthyány család birtoka lett.

A templom szépen parkosított környezetben, szabadon áll. Tornya nyugatra tekint. A régi templom a XIV. század elején épült. 1456-ban bővítették, átépítették. 1834-ben újjáépítették, torony, boltozatok, karzatok készültek. 1872-ben külső, részleges átalakítást kapott, míg 1966-ban új tető került a templomra; 1982-ben tatarozták. A  XIV. században gótikus stílusban épült; 1834-ben klasszicista; 1872-ben pedig historizáló stílusban építették át. A szószék téglából készült, oszlopos. A kerek, fa úrasztala zárt. Egymanuálos orgonáját Mayer Albert készített Pécsett 1940-ben. Két harang található a templomban. A nagyharang tömege 179 kg, alsó átmérője 70,2 cm. Felirata:A világháborúban elvitt harang helyett öntette a zádori egyház 1925. évben. / Seltenhofer Frigyes harangöntö gyárában Sopronban.” A peremen:T. J. CS. J. L. Kisharang: 112 kg-os, alsó átmérője 58,6 cm. Felirata: „IOHANNES FISCHER GOSS MICH IN 5 KIRCHEN 1793.”

Egy korabeli jegyzőkönyv alapján, a templom szószék körüli részén valahol, a vakolat kőlapba vésett huszita kelyhet takar, körülötte az 1458-as évszámmal, s falbavésett bibliai idézetek sokaságával.

 

Forrás: 
Lázár Gy. Levente: Református templomok Baranyában
Dunántúli Napló, 1963. december (20. évfolyam, 281-305. szám)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021