Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Visonta | Szent Kereszt felmagasztalása-templom

Szent Kereszt felmagasztalása-templom

Visonta

Elérhetőség

HEVES MEGYE
3271 Visonta, Kossuth Lajos tér 1.

 

Galéria

A jelenleg látható visontai Szent Kereszt plébániatemplom többször átépített, középkori eredetű, egyhajós épület. A ma álló gótikus templomot a 14-15. században építhették – természetesen ekkor még az összképe gyökeresen eltérő lehetett, hiszen a mai megjelenést erősen meghatározza a déli oldalon később hozzáépített torony, a 19. század elején készült ablakok és boltozatok. A nyugati oldalon kisebb magaslat emelkedik a templom fölé, így a településszerkezet, illetve a természeti adottságok meghatározzák, hogy a korábbi templomot vélhetően a mai alatt kell keresni. Ezt a feltételezést igazolta a 2013. július végén a templom hajójában és szentélyében kezdett régészeti feltárás.

A kelet-nyugati irányban a hajóban húzott szelvény ugyan még csak alig mélyebb egy méternél, ám már több temetkezés is előkerült. Ugyan datáló leletek nincsenek, de vélhetően 16-18. századiak. A szentély kutatása szinte azonnali eredményt hozott: alig a jelenlegi járószint alatt előkerült egy nyújtott, félköríves záródású szentély, illetve a hozzá tartozó diadalív visszabontott maradványa. Ez az épület a mai templom északi részén állt és a tájolása is más volt kissé. Vagyis az új, gótikus templomot csakis ennek az elbontása után építhették.

Egyhajós, keletelt, poligonális szentélyzáródású, kontyolt nyeregtetős templom, déli homlokzata előtt álló toronnyal. A hajót és a szentélyt támpillérek erősítik. A szentély déli oldala előtt kis hajlású nyeregtetővel fedett sekrestye csatlakozik, törtvonalú oromzattal. Hajója csehboltozatos, szentélye fiókos dongával fedett. A hajó nyugati oldalán síkfödémes fakarzat áll. A falképeket Takács István készítette 1960-ban. Berendezése a 18. század végéről, 19. század elejéről származik; főoltárképét 1823-ban Braun István készítette. A 15. században épült templomot először a 18. században újították fel, majd 1824-ben átépítették, ekkor készült új homlokzata. Építésze Rabl Károly volt. Az 1878-as felújítás építésze pedig Staud János volt.

 

Forrás:
MAGYARORSZÁG MŰEMLÉKJEGYZÉKE Heves megye (Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Budapest, 2005.)
archeologia.hu

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021