Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Velétei palotarom

Velétei palotarom

Szentbékkálla (Veszprém vármegye)

Elérhetőség

Veszprém vármegye

8281 Szentbékkálla, Kossuth u. 40.

 

Galéria

A Velétei palotarom egy gótikus stílusban épült püspöki lakótorony romja a Balaton-felvidéken, a Káli-medencében. Nevének eredete bizonytalan. Veléte nevű helynév létezik ugyan, de Kárpátalján, Huszt mellett található, és a szláv Veleta személynévből eredeztetik. A Balaton-felvidéken nincs nyoma ilyen nevű településnek, de a környéken 1379-ben említenek egy Belethfalwa nevű helységet, amelynek neve fennmaradt még Belothafalva és Berethfolua alakban is, ez a helység azonban Csánky Dezső szerint Zala megye délnyugati részén volt. A palotarom Szentbékkállától északra, a Veléte-hegyen található. A faluból, a templom mellett haladó túraútvonalon megközelíthető.

Szentbékálla érdekes középkori emléke az ún. velétei rom, melyet egy középkori oklevél „domus lapidea Palota vocata” néven említ. Ma csak egy négyszögletes, korábban istállónak használt helyiség maradványát találjuk, emeleti ablakmaradványokkal és egy konzollal, mely egy kiugró erkélyt tarthatott. Száz éve még sokkal nagyobb területen voltak a falak láthatók, nevezetesen a keleti homlokzat 58 láb széles, az északi pedig 36 láb volt. „Az ablakok jellem nélküliek”, szól a feljegyzés. Az eredetileg középkori épületről egyébként 1559-ből van írásos adatunk, amikor is a falu birtokosának, a veszprémi püspöknek tulajdonaként említették.

A XIV. század közepétől a veszprémi püspökség berendezkedett új birtokain. Ezekben az években épült a mai szentbékkállai római katolikus templom közelében, a Velétei-völgy oldalában az a romjaiban még ma is álló, 7×7 méter alapterületű, kőből épült lakótorony, amely a Kál-völgyi püspöki birtokok központja volt. (1559: „domum lapideam Palota vocatam, curiam videlicet dicte ecclesie episcopatus Wespremiensis.) A Kál-völgyben így kettős birtoklási rendszer jött létre. Püspöki birtok lett Mindszentkál, Szentbenedekkál (ma: Szentbékkálla), Kerekikál, Töttöskál (az utóbbi kettő a török háborúk során elpusztult). Csaknem teljesen nemesi falu maradt Köveskál, Sóstóikál (Alsóukkál), Kővágóörs és Henye.

 

Forrás:
Semsey Andor: Rómer Flórissal a Balaton-környék pusztuló műemlékei nyomában In.: Műemlékvédelem, 1959 (3. évfolyam, 3. szám
Veress D. Csaba: A Kál-völlgy története (I. rész) In.: A Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei 17. (Veszprém, 1984)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021