Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Szent István király-templom | Jánossomorja (Pusztasomorja)

Szent István király-templom

Jánossomorja (Pusztasomorja)

Elérhetőség

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE
9242 Jánossomorja, Szent István utca

 

Galéria

Puszta-Somorja község határát évszázadokon át a Hanság foglalta el, a nép egy kis kiemelkedő szigeten élt, legkorábbi elnevezése Gueztenche (1279) volt. A királyi birtok a kuruc szabadságharc után az Esterházy és a Mednyánszky család kezére került. Szent-János (Boloct 1209) és Szent-Péter (Zenthpether 1440) adományozás útján került a Győr nemzetségből származó Óvári Konrád, illetve utódai tulajdonába. Később a család ezen birtokai visszaszálltak az uralkodóra. 1526-tól II. Lajos felesége, Habsburg Mária lett az új birtokos. Ezután kezdődődött a német területekről érkező heidebauerek (pusztai parasztok) nagyszámú letelepedése a vidéken. 1763-ban Mária Terézia az óvári uradalmat leányának, Mária Krisztinának adományozta, utódaik egészen 1945-ig voltak a két német község urai.

A Szent István király nevét viselő barokk stílusú római katolikus templomot a korábbi középkori templom helyén 1730 körül emeltette herceg Esterházy Pál Antal. Eredeti barokk berendezéséből mára csupán egy Immaculata szobor és a polichróm szószék maradt. A neogótikus főoltár Szent István királyt mutatja. A bejárat feletti félkörös fülkében Szent Flórián szobra látható. A templom oldalfalán lévő emléktábla a második világháborúban elesett pusztasomorjai hősi halottaknak állít emléket.

 

Forrás:
ÚTIKALAUZ JÁNOSSOMORJA

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021