Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Szákszend | Szent Őrzőangyalok-templom

Szent Őrzőangyalok-templom

Szákszend

Elérhetőség

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE
2857 Szákszend, Fő u. 2.
Tel.: (34) 371-067

 

Galéria

Komárom-Esztergom megye leghosszabb faluja 1984-ben Szák és Szend települések egyesülésével jött létre. Okleveles említése: 1281: Zaak, 1326: Zak. Neve a magyar nyelvemlékbeli Szák személynévből keletkezett, amely talán szláv eredetű. Pesty Frigyes és Fényes Elek szerint régi neve Szuk. Területén előkerültek római kori leletek is. Feltártak egy 5. századból való germán házat, határában avarkori temető került napvilágra. A 11. századtól a Szák nemzetség egyik fészke lehetett a tolnai Szák falun túl. Vélhetően a nemzetség nyári szállásául szolgált 1326-ban a Csák nemzetség birtokolta, s a királynak adományozta. 1541-ben még 6 porta után adózott, de két év múlva elpusztult. Benépesítését 1630 körül gróf Nádasdy Ferenc kezdte meg Nyitra megyei evangélikus vallású szlovákokkal. A 18. században már az Esterházy család birtoka.

A templom a régi, 1500 körül emelt gótikus zárda romjaira épült, mai formáját 1776-ban kapta. Barokk mennyezetfreskói és szószéke kivált értékesek. Oltárai a XVIII. század második felében készültek barokk és rokokó stílusban, szószéke szintén barokk, a padok XIX. századi copf munkák. A csigalépcsőt rejtő torony gótikus részletei — ablakkeretek, támpillérek — az újjáépítés ellenére is ránk maradtak a korábbi periódusból. A templom belső kiképzéséről, berendezéséről, falképei provincionálisnak ítélhetők, de oltárai — a kamalduli rend feloszlatásának eredményeképpen — Majkról származnak, s a barokk művészet kiemelkedő értékű alkotásai, a copf stílusú padok a XVIII. század végi tatai, császári és szendi plébániatemplomok belső berendezésével mutatnak rokonságot.

A száki templom magaslatokon áll, mellőle távolra látni, s ugyanígy, az épületet már távolról észreveheti a község felé közeledő. Az egyenes szentélyzáródású kelet felé tájolt templom nyugati homlokzatán kapott helyet a harangtorony. Külön érdekesség, hogy a szentélybe oldalról, egy, a déli oldalra épített előcsarnokból juthatunk be, míg az északi oldal síkját a támpilléreken kívül a sekrestye bontja meg. A csehsüveg boltozatos szentély mennyezetén 18. század végéről származó falképek és díszítő festések láthatók. A település szélén, temetőben, szabadon álló, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom, nyugati homlokzata előtt toronnyal, a torony és a templom nyugati homlokzatának sarkain lépcsős támpillérekkel, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel. A hajó déli oldalához előcsarnok, északi oldalához sekrestye csatlakozik. A szentély végfalán, félköríves fülkében Madonna-szobor. Csehsüveg boltozatos belső tér.

 

Forrás:
A száki templom: W. T. (ismertető) In.: Új Forrás, 1980 (12. évfolyam, 1-6. szám)
Magyarország Műemlékjegyzéke – Komárom-Esztergom megye

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021