Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Petrikeresztúr | Szent Kereszt Felmagasztalása-templom

Szent Kereszt Felmagasztalása-templom

Petrikeresztúr

Elérhetőség

ZALA MEGYE
8984 Petrikeresztúr, Kossuth u. 2.

 

Galéria

A falut először 1260-ban említik először Terra de Petur néven. 1338-ban Petry, 1435-ben Felseupetri és Alsópetri néven említik, 1442-ben Kereztwr néven szerepel, 1497-ben azonban már Petthry Kereztwr néven nevezik. A Petrikeresztúr előtagja a Petri a latin Petrus személynévből eredő Péter i képzős származéka, melyből magánhangzó-kieséssel Petri lett. Egykoron Keresztúr önálló község volt. A falu 1438-ban még Zala vármegyéhez tartozott, majd 1484-ben Vas vármegye részévé vált. Ekkor a Nagykapornaki járásban volt. 1513-ban Czupi Albertnek, Vasperi Jánosnak és Szegi Péter özvegyének egy-egy adózó jobbágy portája volt itt. A falutól délkeletre feküdt Csőszi, Győrfiszeg és Pató, valamint Vasszeg település.

A település főútvonala mellett, bekerített telken, szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, nyugati homlokzata előtt támpilléres toronnyal, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély déli oldalához csatlakozó, a hajóval azonos magasságú sekrestyével. Csehsüveg boltozatos hajó, fiókboltozatú szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 1949 (Márkos Béla). Berendezés: jellemzően 19–20. század; kerámia keresztút, 1973 (Márkos Attila). Korábbi, a 15. században épült templom felhasználásával épült 1735-ben.
 
 

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021