Pétervására | Fájdalmas Szűz-temetőkápolna

Fájdalmas Szűz-temetőkápolna

Pétervására

Elérhetőség

HEVES MEGYE
3250 Pétervására, Kossuth Lajos utca 41.
Kulcs a Könyvtárban. Megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében: H-P 10-17, Szo 10-13
Telefon: 36/368-040

 

Galéria

Pétervására és környéke ősidőktől lakott hely. Régészeti leletek sokasága tanúsítja, hogy már az újkőkorban, majd a késő rézkorban, a bronzkorban és a vaskorban is éltek emberek ezen a vidéken. A honfoglalás után csakhamar a kabarok népcsoportjának előkelő ága, az Aba nemzetség telepedett le itt. Legelső temploma már a 11. század elején állhatott, de a település első említése csak 1247-ből való, Peturwasara alakban. 1333-ban virágzó egyházként említik. A 15. század közepétől vásártartási joggal rendelkező mezőváros. Száz évvel később a török felégeti, de a város nem néptelenedik el; ma is élnek itt olyan családok, amelyeknek neve már a hódoltság előtti jobbágylistákban szerepelt: Eged, Varga, Sály, Bátka, Szántó. A város birtokosa és kegyura 1699-től 1945-ig a horvát eredetű Keglevich család volt.

A Fájdalmas Anya kápolna a település északi részén található. Feltehetően 1722-ben épült temetőkápolnának. Alapfalai az egykori román temetőkápolnához tartoztak. Sokszögű magas mellvéddel kerített kör alaprajzú építmény, kosáríves apszissal. A belsőben az oltáron jó színvonalú népies munka a Piéta-szobor. A falakon klasszicista stílusú architektúra festés, az oltár két oldalán jobbra-balra két szent alakja. A kupolaboltozaton középen Mária, jobbról lándzsákkal közeledő katona, az ajtó fölött négy szimbolikus nőalak. A freskó feltehetően Farensen Ferenc egri festő alkotása. A barokk stílusú kápolna 1722-ben készült el. Építését az itteniek a Keglevich családnak tulajdonítják: a hagyomány szerint egy Keglevich fiú balesetének és halálának emlékére emelték. Építtetője Keglevich I. Gábor. Felszentelését gróf Barkóczy Ferenc megyéspüspök végezte.

Település központjában, útkereszteződések alkotta teresedésen, kupolával fedett kápolna, félköríves apszissal. Bejárati ajtó fölött évszámmal. Kupola és félkupola fedésű terek. Berendezése 18. századi. A falképek a 18. század második feléből származnak, Farenson Ferenc alkotásai. Feltehetően a román kori temetőkápolna alapfalaira épült.

 

Forrás:
MAGYARORSZÁG MŰEMLÉKJEGYZÉKE Heves megye (Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Budapest, 2005.)
Pétervására város hivatalos weboldala

Back to Top