Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Pákozd, Katonai Emlékpark

Nemzeti emlékhelyek

Pákozd, Katonai Emlékpark

Elérhetőség

8095 Pákozd, Mészeg-hegy hrsz. 087.
Telefonszám: +36-22/200-204
+36-30/4747-905
kempp@kempp.hu

Nyitvatartás: H-V: 10.00 – 18.00

 

Galéria

A pákozdi Katonai Emlékpark (röviden KEMPP) Magyarország egyik nemzeti emlékhelye, mely azzal a céllal jött létre 2010-ben, hogy nemzetünk hadtörténelmének 1848-tól napjainkig terjedő időszakát bemutassa. Az Emlékpark az 1848. szeptember 29-én a Pákozd, Sukoró és Pátka térségében lezajlott pákozdi csata emlékére állított Mészeg-hegyi obeliszk környezetében található 1,6 hektáros területen helyezkedik el. Közúton a 8116-os útból kiágazó 81 307-es úton közelíthető meg. Az 1848/49-es szabadságharc első csatájára a Velencei-hegység lankái között, 1848. szeptember 29-én került sor, melynek keretében a Móga János altábornagy vezette, még szinte alakulófélben lévő magyar honvédsereg sikerrel állította meg a jelentős túlerőben lévő ellenséget.

A győztes csata emlékére először Pákozd település állított emlékoszlopot a község főutcáján 1874-ben, amit az akkori politikai viszonyok miatt hivatalosan csak 1889-ben adtak át. A Mészeg-hegyen (a környék egyik legmagasabb pontján) 1951. szeptember 29-én került felavatásra a történelmi jelentőségű obeliszk. A vörös márványból készült, 16 méter magas kőoszlop Kiss Kovács Gyula szobrászművész alkotása. Hazánk legmagasabb 1848-as emlékműve környezetében a következő évtizedekben fejlesztések történtek, és népszerű kirándulóhellyé vált. 1978. szeptember 29-én adták át a Pákozd-Sukorói csata emlékkiállítását. Az 1990-es évek közepétől egy civil szervezet, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) Székesfehérvári Szervezete felkarolta a pákozdi csata emlékének ápolását, az emlékhely fejlesztését. A munkálatok az obeliszk 1998-as restaurálásával kezdődtek, majd egyre többrétűbbé, nagyszabásúbbá váltak. A Katonai Emlékpark Pákozd a jelenlegi formáját 2010 elejére nyerte el, bár a fejlesztése, látnivalói bővítése azóta is folyamatos. Az ünnepélyes megnyitóra 2010. március 12-én került sor.

Az Országgyűlés 2011. november 7-i döntése értelmében a Katonai Emlékpark Pákozd nemzeti emlékhellyé vált, és az ehhez kapcsolódó avatási ünnepségére 2013. január 12-én került sor. Az Emlékpark legfontosabb feladata a nemzeti hadtörténelem 1848-cal kezdődő időszakának méltó helyen és méltó módon való bemutatása állandó és időszakos kiállítások, valamint helyszíni programok által; a hazafias nevelés és a honvédelem össztársadalmi ügyének népszerűsítése.

Az 1,6 hektáros területen számos kiállítási felület, emlékmű és emlékpont található:

Dísztér a magyar katonai történelmi zászlókkal
XX. századi háborúk emlékpontja:

A II. világháború hőseinek és áldozatainak emlékére készített bronzszobor
Az I. világháború hőseinek emlékköve
II. világháborús lövészárok
A Vitézi Rend emlékköve

A nyíri honvédek emlékműve
Mártírok emlékpontja gróf Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú emlékoszlopával
Kilátópont
Obeliszk
Móga János mellszobra
Vilmos huszár lovasszobra
1956-os emlékpont egy T-55-ös harckocsival
Egy tankelhárító és egy légvédelmi löveg
Székelykapu
Békefenntartók emlékműve
Bár több mint 500 méterre található a park területétől, de a Katonai Emlékparkhoz tartozik a Don-kanyar Emlékkápolna is.

Az Emlékpark állandó kiállításai:

Az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata
Sorkatonaság története
Első világháborús tiszti barakk
Magyarok a békefenntartásban
MiG–29-es repülőgép-szimulátor (interaktív)

 

Forrás:
Nemzeti Katonai Emlékpark, Pákozd / National Military Memorial Park, Pákozd; angolra ford. Gáll Zsuzsanna; Kempp

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021