Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Oroszló | Temetőkápolna

Szent Mihály-temetőkápolna

Oroszló

Elérhetőség

BARANYA MEGYE

7370 Oroszló, Petőfi Sándor utca

 

Galéria

Oroszló nevét 1402-ben említették először az oklevelek Zorozlow alakban írva, később Zoroslo és Zorozlo írásmóddal. A település első ismert birtokosa a Treutel család, Treutel Miklós volt, aki azonban 1422-ben fiú örökös nélkül hunyt el. 1427-1428-ban Oroszlót a többi Treutel birtokkal együtt lévai Lévai Cseh Péter kapta új adomány címén Zsigmond királytól. A birtok később a guti Ország családé lett, övék volt egészen a 16. század közepéig. A 18. századtól a Petrovszky és a Hrakovszky családok birtoka volt.

A temetőkápolna egyenes zárodású szentélye egy XIII. századi templom maradványa. A temetőkápolna középkori eredetű, barokk, majd romantikus átalakítással. Az első írásos emlék a 14.századból való, az un. „pápai tizedjegyzékekből”, melyet a vatikáni levéltárban őriznek. A plébániatemplomok papjai pápai tizedet fizettek. Kötztük található: „1335. Petrus de Capelle S. Mihaelis”/Vagyis a Szt. Mihály kápolna Péter nevű papja. A Szent Mihály kápolna Egerszeg plébániatemploma volt. Ennek a szentélye a mai oroszlói temetőben lévő emlékkápolna. Alagics Antal 1860 februárjában neveztetett sásdi plébánossá,”Az oroszlói templomot, melyet a nép védőszentjéről, ősi időktől fogva Szent Mihály egyházának neveztek, tetőzetének és padozatának fenyegető volta miadt, 1870-ben bezáratta. Gyimesi László 1955-ben vette át a sásdi plébánia irányítását. Tervet készíttetett a templom felújítására.

Minden községben gyűjtöttek felajánlásokat a renoválásra. Oroszló község hívei 3410 Ft-ot ajánlottak fel. Az oroszlói régi templom szentélyét emlékkápolnává alakította Lamping Ádám göderi építőmester 462 Ft költséggel. Az új oroszlói templom Szelier András ottani buzgó katolikus molnármesternek mintegy 8000 Ft -nyi költségen teljesen elkészült. 1892 október 2.-án máltóságos és főtisztelendő Troll Ferenc székesegyházi éneklőkanonok, pápai udvari főpap által püspöki engedéllyel Szent Mihály arkangyal tiszteletére a temetőbéli kápolnával együtt, a környékbeli papság, valamint a helybeli és a vidéki hívek nagy tömegének buzgó részvétele mellett ünnepélyesen megáldotta szent mise keretén belül. A kápolnában Liebad Ferenc abaligeti káplán mondott valószínüleg először és utoljára csendes misét magyar énekszó mellett. 1944: Leszerelték és hadicélra elvitték az oroszlói templon 100 kg-os harangját. 1976. szept.-okt. Felújításra került az oroszlói temetőkápolna. A műemlékesek 40 000 Ft-ot adtak hozzá. A kápolna ravatalozóként volt használva, de a műemlékvédelem megtiltottta, hogy halottat vigyenek be, ezért a kápolna előtt vannak felravatalozva a halottak. 2006 őszén a tetőszerkezet beomlott, ezért sűrgősen hehyre kellett állítani, ami a falunak nem kis kiadásába került.

 

Forrás:
miserend.hu

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021