Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Mária Magdolna-templom | Pásztó-Hasznos

Mária Magdolna-templom

Pásztó-Hasznos

Elérhetőség

NÓGRÁD MEGYE

3065 Pásztó, Dobó u. 6.

 

Galéria

A Nyugati-Mátra lábánál, a Zagyva-folyó és a Kövecses-patak által határolt dombháton fekvő település az ősidőktől kezdve lakott hely, területén őskorból és a bronzkorból származó leletek kerültek napvilágra, és már a népvándorláskor ismert volt Első írásos említése „Hoznus” néven 1265-ből származik. 1265-ben az addig Ágasvárhoz tartozó birtokot a Rátót nemzetséghez tartozó Proch István kapta meg királyi adományként. 1349 körül már hasznosi Nagy Domokos a falu birtokosa, akinek fia, István lett a Pásztói család őse. Az itt épült valamikori vár valószínűleg az 1551-52-es török várháborúk során pusztult el. Az egykori önálló község, 1984 óta Pásztó rosrésze. Építészeti öröksége a 15. században épült gótikus templom, amelynek hajóját a középkori falak felhasználásával 1740-ben alakították ki barokk stílusban. Mellékhajója a 19. században készült.

Alacsony körítőfallal övezett, szabadon álló, kéthajós, keletelt, nyeregtetős templom, nyugati homlokzata előtt középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, poligonális záródású szentéllyel. A déli hajófal és a szentély támpillérekkel erősített. Az északi oldalon mellékhajó, keleti végében, a szentély mellett, sekrestye. Főhajója csehsüveg boltozatos, bejárati oldalán karzat, szentélye keresztboltozatos, a mellékhajó és a sekrestye síkmennyezetes. A sekrestyeajtó zárókövén évszám: 1848. Berendezése 19–20. századi; főoltárképe 1853-ben készült, Kovács Mihály munkája. Szentélye a 15. században épült, 1740-ben átépítették. Mellékhajója a sekrestyével későbbi hozzáépítés, valószínűleg 1848-ban készült. 1967-ben átépítették. A főbejárat szegmentíves, ablakai félkörívesek. A toronycsarnok donga-, a hajó süveg-, a szentély fiókos keresztboltozatos, ez utóbbi középkori. A mellékhajót korábbi donga- és csehsüveg-boltozata helyett ma síkfödém fedi. Oltára, szószéke klasszicista. A templomot törtvonalú, vegyes anyagú fal veszi körül.
 
 
Forrás:
Szlávik Lajos: Kisvizek nagy vizei – a 2010. évi árvizek és belvizek krónikája (OVH, Budapest, 2013)
Magyarország Műemlékjegyzéke – Nógrád megye
miserend.hu

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021