Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Komló | Hasmányi templomrom

Hasmányi templomrom

Komló

Elérhetőség

BARANYA MEGYE

7300 Komló, Kórház u. 4.

 

Galéria

A fiatal város református temetőjében álló templomrom formája és okleveles adatok azt bizonyítják, hogy az Árpád-korban jeles település volt itt. Az írások azt mondják, hogy a Pécsváradi Bencés Apátság birtoka volt 1256-ban, minden bizonnyal korábban is. A pápai adólajstrom szerint 1333-ban 30 báni dinárt fizetett s ez közepes méretű falut, közepes nagyságú és ellátású templomot jelentett abban az időben. A templom a késői Árpád-korban épült, s a hetvehelyihez volt hasonló. Kelet felé néző szentélye négyzet alalehetett s a hozzá csatlakozó néphajó is ugyanilyen alaprajzú volt. Ide ugyanúgy, mint pl. Cserkúton a déli homlokzatba helyezett kapun keresztül léptek be a hívek. A kapu kőkerete azonban későbbi, 15. századi, gótikus stílusjegyeket visel.

A komlói későgótikus templomrom állagmegóvását a műemléki hatóság 1955-ben végezte el. A romterület megtisztítása után bemutathatóvá vált az érdekes kialakítású gótikus kőajtókeretezés, a szépen hézagolt romfalak mezőjében. A helyreállítást Aspán László (Pécs) végezte el. 2022. márciusában a helyi önkormányzat életveszélyesnek nyilvánította a romokat: „A Hasmányi templomrom baleset- és életveszélyes. Felmászni rá és a területen tartózkodni TILOS. A rom környezete jól látható módon, szalaggal körbekerített, de időről időre letépik. A területen történő tartózkodás rendőrségi feljelentést von maga után. Köszönjük a megértésüket!” – Komló Város Önkormányzat Városgondnokság.

 

Forrás:
Dercsényi Balázs: A magyar keresztény államiság építészeti emlékei a Dél-Dunántúlon – Baranya megye középkori templomai In.: Huszár Zoltán (szerk.): Kereszténység és államiság Baranyában (Pécs, 2000)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021