Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Gyöngyös | Olajbanfőtt Szent János-templom

Olajbanfőtt Szent János-templom

Gyöngyös

Elérhetőség

HEVES MEGYE
3200 Gyöngyös, Püspöki u.
Telefon: 37/311-361

 

Galéria

Gyöngyöspüspöki Gyöngyös városrésze Heves megyében, egyutcás település, 1923-ig önálló község volt. Gyöngyöspüspöki mindig az egri püspökség/érsekség fennhatósága alatt állt. 1804 után az érsekség birtoka volt. Plébániája már szerepel az 1332/37. évi Pápai tizedjegyzékben. Az egykori falut 1923-ban közigazgatásilag egyesítették Gyöngyössel , melynek műemléket állítottak, ami megtalálható a falu egykori határában a Püspöki út elején. A gyöngyöspüspöki római katolikus templom ma a Gyöngyösi Alsóvárosi Plébánia fennhatósága alatt áll. A templomban a török hódoltság idején a gyöngyösi barátok látták el a lelkipásztori teendőket. A templom 1644-ben romos, alig használható, majd Eszterházy püspök 1767 és 1773 között restauráltatta. 1803-ban, majd 1960-ban újra renoválták, azóta csak állagmegőrzést végeztek rajta. A falu temploma kőfallal van körülvéve amin lőrések találhatók. A háborús időkben ide menekült a falu népe az ellenség elől. 2010-ben elkezdődött a templom külső és belső felújítása, mely idő alatt ugyanúgy tartanak istentiszteletet.

Az egykor Gyöngyöspüspöki falu közepén, kőfallal kerített területen, szabadon álló, egyhajós, keletelt, poligonális szentélyzáródású templom, a nyugati homlokzat középrizalitjában toronnyal, a szentély és a hajó homlokzatain támpillérekkel, a szentély északi oldalán sekrestyével. Csehboltozatos hajó és szentély, a hajó nyugati oldalán karzat. Berendezés: részben 18. század közepe, részben 20. század; főoltárkép: 1940-es évek (Takács István). Építtette a romos középkori templom felhasználásával Eszterházy Károly püspök. A hajó északi falánál, a körítőfal mellett, másodlagosan idehelyezett festett kőkereszt, 1910. A kerítésfalba építve másodlagos elhelyezésű sírkő, 16. század.

 

Forrás:
MAGYARORSZÁG MŰEMLÉKJEGYZÉKE Heves megye (Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Budapest, 2005.)
Gyöngyös város hivatalos weboldala 

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021