Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Dióskál | Szent István király-templom

Szent István király-templom

Dióskál

Elérhetőség

ZALA MEGYE
8764 Dióskál, Rákóczi Ferenc u.
Telefonszám: (06 83) 353 317

 

Galéria

A község neve a „Kál” személynévbõl ered. A terület a Vérbulcsú nemzetség birtoka volt, s a név Búlcsú vezér apjára utal, kinek ezen a vidéken, a Zala folyó alsó folyásánál volt a téli szállásterülete. A név elõször 1220-ban egy periratban fordul elõ, bizonyíthatóan viszont 1251-bõl ismerünk egy határjárás leírást, melyben biztosan a mai Dióskál szerepel, „Kaal” néven. Csak 1796-ból ismerjük „Dióskál” néven. A község történelme során nemesi birtok volt. Leghíresebb szülötte Virág Benedek, a költõ, műfordító. Templomának középkori elõdjét „nagyon réginek” mondják, alapításának évét nem ismerjük. A Szent Kereszt tiszteletére lett szentelve és a község határában állt. Az 1753-as összeírás romos állapotban találta. 1758-ban a hívek újjáépítették, Barokk ízlésben, a gótikus szentélyt megtartva. 1788-ban önállósult, felszentelésekor Szent István királyról nevezték el.

Dombon, szabadon álló, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, déli homlokzata előtt toronnyal, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély nyugati oldalához csatlakozó sekrestyével, a hajó szentély felé eső részén és a szentélyen támpillérekkel. Dongaboltozatos toronyalj, síkmennyezetes hajó, fiókdongával boltozott szentély, a hajó bejárati oldalán csehsüveg boltozatos karzat. A hajó keleti falán Virág Benedek emléktábla és dombormű, 1930. Berendezése jellemzően 20. századi. A templom a 15. században épült, a török időkben erősen megrongálódott, 1758-ban helyreállították, 1888-ban átalakították, 1929-ben megnövelték a karzatot. A templomhoz vezető lépcső déli oldalán: Szentháromság-oszlop, északi oldalán Keresztelő Szent János-szobor áll.
 
 

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021