Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Bicske | Református templom

Református templom

Bicske

Elérhetőség

FEJÉR MEGYE
2060 Bicske, Szent István út
Telefonszám: (06 22) 350 310

 

Galéria

A mohácsi vész és Buda elfoglalása közötti időben (1526-41) erősödött meg a reformáció, a lakosság református hitre térésével megtartotta a középkori templomot. Bár ezidőbeli egyházi életéről semmit se tudunk. A tizenötéves háború idején (1591-1606) ismét gyászos pusztasággá változott e táj. 1613 után feltámadt hamvaiból a református egyház is, felépítették a rommá lett templomot. A Bécs ostrománál szétvert török sereg visszaözönlő csapatai 1683-ban felégették Bicskét. Gróf Batthyány Ádám földesúr 1701-ben elvette a református templomot, annak katolikus alapjaira hivatkozva. A templommal együtt a két harangot is elvették. 1713-ban nagy költséggel torony nélkül új templomot építettek. A templom mellett embermagasságnyi kőfundamentumra erősített faharangláb készült zsindelytetős tornyocskával, arra előbb egy, majd két kis harangot helyeztek. A katholikusok elvették a prédikátor- és oskolaházat is (1716), így a reformátusok 1721-ben új parókiát és iskolaházat építettek.

Az igen megromlott templom újítása iránti kérelmükre 1762-ben kaptak engedélyt. 1800-ban hozzákezdtek a hívek az új templom építéséhez, de előbb — a cintériumot kivéve — lebontották a régit, s 1802-re felépítették mai templomukat. 1815- a templom köré kőkerítést raktak kettős ajtóval. 1843-ban készült a templom márványkövezete és az úrasztala. 1846-ban orgonát építtettek. A templom kelet-nyugati tengelyben épült, nyugati homlokzat előtti 20 méter magas háromszintes tornyával, melynek az alsó szinte kváderozott. A torony sarkait alacsony támpillérek erősítik, főhomlokzatán szegmensíves kőkeretes bejárat van. A harmadik szinten vakolatkeretes, vállköves, félköríves záródású harangházablakok vannak. Felül a hatalmas órapárkány van órával, legfelül az alacsony, rézzel fedett sisak.

A templom oldalfalain hat-hat félköríves záródású ablak van faltükrökben. A déli oldalon a torony felőli negyedik ablak alatt van egy díszes oldalbejárat, míg a keleti ablakok alatt (az északi és a déli falon is) egy-egy félköríves, a karzatok alját megvilágító ablakkal ellátott beugrást látunk (ezt Erdélyben „szakállszárítónak” nevezik). A templom keleti, egyenes záródású végén egy ablak, alatta lelkészi bejárat van. A 12 X 32 méteres belső tér mennyezete sík, vakolt. A belső mindkét végében három-három félköríves nyílású, két-két pilléren álló, hatalmas kőkarzat készült, a keleti karzat a déli oldalon majdnem az oldalbejáratig kinyúlik. A téglából rakott, köteges, bordázott kosarú szószék az északi fal közepéhez simul, fölötte a rendkívül igényes módon megformált hangvetővel (koronával), melynek kupoláját négy lendületes, barokkos voluta támasztja, csúcsát pedig klasszicizáló késő barokk díszváza ékíti. A hangvetőt alul lambrequin-szerű drapéria díszíti. A kőből készült úrasztala feliratát már olvashattuk. A késő barokk stílusú műemlék jellegű templom 800 ülőhelyes.

 

Forrás: 
A Bicskei Református Egyházközség honlapja

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021